Meubel Restaureren & Politoeren

Meubel Restaureren & Politoeren

Cursus meubel restaureren & politoeren

In deze leerzame, leuke en gezellige cursus nemen de deelnemers zelf een oud of antiek meubeltje mee of een onderdeel van een groter meubel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een meubeltje al of niet met emotionele waarde dat van een oud familielid is geweest of een leuk meubeltje dat bij een veiling of kringloopwinkel gekocht is. Een houtsoort met een fijne nerfstructuur heeft de voorkeur i.v.m. het politoeren, denk daarbij aan noten-, mahonie-, palissander-, vruchthout e.d. Eiken- en essenhout is bijvoorbeeld te grof van structuur. In plaats van restaureren, mag ook een bord met marqueterie- of parqueterie werk worden gemaakt, maar dan moet wel zelf voor het ontwerp gezorgd worden.

Eerst wordt het meubelstuk of onderdeel op ouderwetse en ambachtelijke wijze gerepareerd. Denk aan verbindingen en fineerreparaties. Hierbij gebruiken wij bij voorkeur warm te maken beender- of huidenlijm. Kleuren wordt eventueel gedaan door middel van beitsen. Onder meer worden ouderwetse gereedschappen gebruikt, zoals een schraapstaal en leer je hoe bijvoorbeeld beitels worden geslepen. Op die manier werken naar het politoer klaarmaken toe.

Politoer bestaat uit schellakschilfers opgelost in ethanol. Met een dot worden vele laagjes over elkaar heen aangebracht. Uiteindelijk wordt er een hoogglanzend spiegelglad oppervlak mee verkregen, die indien gewenst daarna nog gesatineerd of dof gemaakt zou kunnen worden. Nog altijd wordt deze afwerkmethode toegepast op bijvoorbeeld antiek en op snaarinstrumenten als piano, gitaar en viool. De cursusgroep bestaat uit 3 of 4 deelnemers en daardoor zullen vele facetten van het restaureren in de cursus aan de orde komen. Na aanvang van de eerste cursusochtend zal een uitgebreide syllabus in PDF naar de deelnemers worden gemaild. Trek bij voorkeur wel kleding aan waar een vlekje op mag komen. Ervaring niet per sé nodig maar enthousiasme wel.

Cursusinfo
Waar Hout
Docent Ed Kolder
Wanneer 29 april t/m 24 juni
Tijd 09:30 - 12:00
Aantal lessen 8
Open plaatsen 4
Prijs € 130,-

De genoemde cursuskosten zijn exclusief verplicht lidmaatschap van € 22,- per persoon per kwartaal.

 

De cursus Meubel Restaureren & Politoeren begint vanaf 29 april 2021 en eindigt op 24 juni 2021. De cursussen zijn elke donderdag om 09:30 tot en met 12:00.

Deze cursus is helaas vol of al gestart. Daarom kan je helaas niet inschrijven.